20 października 2011

SZARLOTKA

Przepis, który przysłała do nas nasza kochana Aneta :) Dziękujemy pięknie ;)

SKŁADNIKI:
- 5-6 jabłek
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 margaryna Kasia
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka cynamonu
- 3 kisiele cytrynowe
- bułka tarta

Kruszonka:
- 3 łyżki margaryny Kasi
- 2-3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać,pokroić i uprażyć w garnuszku (uprażyć to znaczy gotować je w małej ilości wody aż zmiękną)
Gdy przestygną wsypać 2 kisiele cytrynowe,cynamon i dokładnie wymieszać.

Proszek do pieczenia,cukier,sól,margarynę i 4 żółtka zagnieść.Ciasto wyłożyć na spód formy
cienką warstwą,posypać bułką tartą.Na ciasto położyć uprażone jabłka.
Ubić pianę z białek.Podczas ubijania dodać 1 kisiel cytrynowy i pół szklanki cukru.
Ubitą piankę wyłożyć na masę jabłkową.
Ze składników  na kruszonkę wyrobić ciasto.Pokruszyć je na wierzch ubitej piany z białek.
Piec w temperaturze 180 stopni prze około 60 minut.

 SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. Szarlotek jest wiele wersji, taką jak u Ciebie (niemal identyczną) również piekłam i jest pyszna :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym, aby i mi ktoś taką przysłał. ale nie na zdjęciu, a prawdziwą..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam od dawna wielką ochotę na szarlotkę.. Może się zainspiruję Wami.. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic