30 marca 2011

OMLET

Od razu na wstępie napisze,że omlet robiłam pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni bo od razu zakochałam się w smaku :) Na dodatek bardzo prosty do przygotowania :)
Co prawda miałam lekkie trudności z przewróceniem go na druga stronę i trochę mi się rozwalił,ale wmawiam sobie,że to wina patelni :p
Mam nadzieję,że następnym razem wyjdzie ładniejszy ;)

SKŁADNIKI:  
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła do smażenia (może być inny tłuszcz)

DODATKI można dobrać według własnych upodobań :) Omlet podobno smakuje praktycznie ze wszystkim :p Ja dodałam serek homogenizowany i czekoladę... Naprawdę "niebo w gębie" :P

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać mąkę i mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę.Gotową pianę dodać do żółtek i wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło,przelać masę omletową i smażyć aż się zetnie.Przewrócić na drugą stronę i smażyć aż się zarumieni.
Udekorować wedle uznania ;)

SMACZNEGO :)

 
 

7 marca 2011

ZAPIEKANKA Z MIELONYM I ZIEMNIAKAMI

Kilka dni temu trafiłam na ciekawy przepis na tą właśnie zapiekankę.
Z racji tego,że zapiekanki uwielbiam od razu postanowiłam ją wypróbować :)))

SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 40 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 jajka
- 3 pomidory
- puszka kukurydzy
- sól,pieprz,ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:
Mięso podsmażyć na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojona w kostkę cebulą.
Wymieszać z osączona z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami.
Dodać przyprawy i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia.
Ugotowane ziemniaki zmielić maszynką do mięsa lub bardzo dokładnie "potrampać" :) Wymieszać je z rozmąconymi jajkami i serem startym na dużych oczkach (ja ser posypałam na wierzch i dlatego zapiekanka trochę mi się "rozwaliła" :P
Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni

SMACZNEGO :)

 

2 marca 2011

Pączuszki i oponki

No dziewczyny. Jutro Tłusty Czwartek, więc proszę zakasać rękawy i do dzieła!!!

SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- cukier puder
- 2-3 kostki smalcu


PRZYGOTOWANIE:

Podgrzewamy mleko i przelewamy do dużego naczynia (np. miski). Do letniego mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru a po wierzchu posypujemy delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku. Z żółtek i cukru ukręcamy kogel-mogel. Następnie do wyrośniętych drożdży (widać czy są wyrośnięte po popękanej na wierzchu skorupce z mąki) dodajemy mąkę i kogel- mogel. Wyrabiamy ciasto tak by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego pączuszki lub oponki i smażymy na głębokim tłuszczu :)
Podawać posypane cukrem pudrem.:)

SMACZNEGO!!!


Przyciski Listonic