30 czerwca 2011

ZUPA KOPERKOWA

Kolejny pyszny przepisik na zupkę,który dostaliśmy od Ewy :)

SKŁADNIKI:
- 1 udko z kurczaka
- 1 skrzydełko z kurczaka
- ok 1,5 litra wody
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 6 średnich ziemniaków
- kawałek pora
- sól (może być kucharek)
- pieprz
-2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- pół szkl.śmietany
- pół szkl.mleka
- 2 płaskie łyżeczki mąki

PRZYGOTOWANIE: 
Umyte kawałki kurczaka zalać wodą.
W tym czasie pokroić w kostkę ziemniaki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę.
Gdy woda się zagotuje i trochę podgotuje wrzucić do mięsa ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora.
Dodać płaską, niedużą łyżkę soli (kucharka).
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjąć pora (wyrzucić) i mięsko.
Oderwać skórkę, odłączyć od kostek, porwać czy pokroić na kawałki i wrzucić mięsko do zupy.
Dodać mąkę rozrobioną w mleku. Zagotować.
Na koniec dodać śmietanę, koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)



28 czerwca 2011

POMIDORY W ŚMIETANIE

Przepis nadesłany do nas przez Ewe (za co kolejny raz pięknie dziękujemy)

Te pomidorki nadają się świetnie jako dodatek do obiadku,ale również jako sałatka jedzona do chleba lub jako przekąska :)

SKŁADNIKI:
- 2 duże pomidory
- 1 duża cebula
- śmietana
- szczypiorek
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki umyć, pokroić w kosteczkę. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wsypać posiekany szczypiorek.

SMACZNEGO :)



27 czerwca 2011

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 1/3 szkl wody
- 3 lyzki cukru pudru
- 1 lyzka masla
- 25 dkg maki
- olej do smazenia
- truskawki
- 400 ml smietanki 30 %
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zmksowac ze soba mleko, wode i zoltka, stopniowo dodawac make, dwie lyzki cukru pudru i miekkie maslo. Dobrze mymieszac by powstala gladka ale dosc zadka masa. Na sam koniec do ciasta dodac ubite na sztywno bialka i delikatnie ze soba polaczyc. Smazyc na dobrze rozgrzanej i lekko natluszczonej patelni placki nalesnikowe na zloty kolor.
Ubic smietanke ze szczypta soli i lyzka cukru pudru. Dodac do niej pokrojone na mniejsze kawalki truskawki. Tak przygotowana bita smietane nakladac na polowke nalesnika i zlozyc go na pol. Ozdobic truskawkami i psypac cukrem pudrem.

26 czerwca 2011

KOKTAJL BANANOWO - KAWOWY

Pozostajemy w bananowym klimacie :)

SKŁADNIKI:
- dojrzały banan
- szklanka mleka
- 1 - 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kandyzowanego brązowego cukru (można dodać również zwykły)

PRZYGOTOWANIE:
Bana kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem. Dolewamy mleko, dosypujemy kawę i cukier, miksujemy.
Gotowy koktajl wstawiamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzony:)


Koktajl może nie wygląda zbyt zachęcająco, banan dość szybko ciemnieje, a i dodatek kawy sprawia, że całość ma niezbyt ciekawy kolor, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie :)

SMACZNEGO!

25 czerwca 2011

BANANOWE KULKI

Kupując dziś banany zastanawiałam się co można z nich "stworzyć" żeby moje dziecko nie musiało ich jeść tak jak zwykle :P
Przypomniałam sobie,że jakiś czas temu trafiłam w internecie na bananowe kulki,które chciałam zrobić,ale wyleciało mi z głowy :P
Dziś się za to zabrałam,przepis trochę zmodyfikowałam i Nikuś był zachwycony :)

SKŁADNIKI:
- 1 duży banan
- ok 16 herbatników (typu bebe)
- kilka kostek czekolady (choć nie jest to konieczne)
- słodkie kakao lub wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:
Banana rozgnieść widelcem. Herbatniki i czekoladę drobniutko pokruszyć.
Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub jako zamiennik użyć można słodkie kakao :)
Na koniec schłodzić przez chwilę w lodówce.

Smacznego :)


24 czerwca 2011

SPAGHETTI ALL'ARRABIATtA

czyli makaron z ostrym pomidorowym sosem:)

SKŁADNIKI:
- obrane ze skóry pomidory z puszki w sosie własnym
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula czerwona
- papryka
- czosnek
- świeża pietruszka i bazylia
- starty parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy na małe kawałki, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Paprykę równiez kroimy, czosnek siekamy, dodajemy do cebulki. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie całość zalewamy pomidorami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Wszystko dusimy razem do momentu aż sos zgęstnieje.

Gotujemy makaron, odcedzamy, polewamy gorącym sosem, posypujemy parmezanem.

SMACZNEGO:)

23 czerwca 2011

SAŁATKA Z PIECZAREK

Pyszny przepis,który podesłała nam Ewa :)))

SKŁADNIKI:
- 1kg pieczarek
- puszka kukurydzy
- 5 jajek
- 2 duże cebule
- natka pietruszki lub szczypiorek
- majonez
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę, ugotować.
Cebulę drobno posiekać.
Jajka ugotowane posiekać.
Kukurydzę odsączyć, opłukać wodą.
Składniki połączyć. Wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i natką pietruszki lub szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)



21 czerwca 2011

PIEROGI RUSKIE

Skladniki:

Na ciasto:
*6 szklanki maki
*2 szklanki wrzatku
*sol

Na farsz:
*koska twarogu
*duza cebula
*kilka ziemniakow
*dwa zabki czosnku
*sol, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowac do miekkosci. Przecisnac przez praske razem z serem (ja rozgniotlam widlcem, bo praski ani masznki nie posiadam). Cebulke pokroic w kostkei zeszklic na zloty kolor, dodac do masy ziemniaczano-serowej. Przyprawic sola i pieprzem oraz wycisnietym czosnkiem (jezeli smaku czosnku nie lubicie, mozna go pominac)

Make z sola zalac dwoma szklankami wrzatku. Lekko wymieszac widelcem, przykryc i odstawic na 10-15 minut. Dzieki temu ciasto bedzie miekkie i jedwabiste nawet po ugotowaniu. Wyrobic ciasto na gladka mase rekami jakies 5 minut. Podzielic na porcje walkowac i szklanka wycinac okragle placki, nadziewac farszem i dobrze zklejac

Gotowac porcjami we wrzacej osolonej wodzie, az pierogi wyplyna na wierzch. Podawac ze skwareczkami lub tak jak ja z cebulka zeszklona na masle. 

Smacznego :)


20 czerwca 2011

PIERSI Z KURCZAKA W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Jeśli lubicie rybę w octowej zalewie, to na pewno zasmakują Wam, piersi z kurczaka w zalewie pomidorowej:)

SKŁADNIKI:
  - 3 duże piersi z kurczaka

ZALEWA:
- 1/2 litra wody
- 4 duże cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 szklanki octu z białego lub czerwonego wina
- 1/2 szklanki oleju
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 plaska łyżka soli
- 3 płaskie łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Piersi pokroić w kawałki (nie grubsze niż 0,5cm) obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na oleju.
Zalewę zagotować, nie dłużej jednak niż 5 minut. 
Układać warstwami - piersi, zalewa, piersi, zalewa itd.
Odstawić do lodówki.

Piersi najlepiej smakują następnego dnia:)

SMACZNEGO :)

8 czerwca 2011

NALEŚNIKI Z CZEKOLADA I BANANEM

Ostatnio naszło mnie na coś szybkiego i co najważniejsze słodkiego :))))

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- czekolada do smarowania lub polewa czekoladowa
- kilka bananów


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy :)
Smarujemy czekoladą,kładziemy pokrojonego w plasterki banana i zawijamy w rulonik :)

SMACZNEGO :)






Przyciski Listonic